Защо почерняват филтрите на климатичната система?

Както вече посочихме в една от предходните статии за необходимостта от редовната подръжка на въздушните филтри, то сега искаме да обърнем внимание на един особен тип замърсяване, което може би сте забелязали в отделни случаи.

Поддържаният чист въздушен филтър помага за премахването на различни замърсявания, като прах и други в дома ви.

Но понякога, въпреки редовните грижи, които се полагат за поддръжката на филтрите те имат подчертано черен цвят. Естествено е те да бъдат покрити с прах, който се натрупва при експлоатацията на климатика, но почерняването е признак за важен проблем.

Ето и основната причина за това – Мухъл!

Когато става въпрос за комфорта и безопасността на вашия дом, мухълът е един от най-лошите врагове. Той може да повиши симптомите на алергия и да причини астма, гъбични синузити и пневмонии.

Факт е че експлоатацията на климатични системи в райони с повишена влажност /например гр.Варна/ са предразположени към натрупването на плесента. Това се получава от повишената кондензация, която се натрупва по вътрешният топлообменник. В някои случаи именно тази влага може да премине към въздушните филтри и да стане предпоставка за нарастване на заразени участъци от тях с мухъл.

При констатиране на  растеж на плесен върху въздушните филтри е необходимо да бъдат заменени. Всеки производител на климатична техника предлага различни видове филтри, които пречистват въздуха, елиминират различни нежелани алергични реакции. Такива филтри са например: Йонно-дезодориращ филтър, Ябълково- катехинов филтър, Фотокаталитичен филтър от титаниев апатит, Електростатичен антиалергенен ензимен филтър,  Дезодориращ филтър и др.

            Желателно е да се свържете с обслужващата климатичната ви техника фирма относно получаване на компетентна консултация или предприемане на действия за елиминиране на проблема.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *