Кои 3 фактора индикират намаляващия живот на климатика?

Консумация на електроенергия  – Ако забележите, че сметката Ви за електроенергия се повишава без видима причина,  това може да е знак, че вашата киматична система достига предела на експлоатацията си.  Поради факта, че компонентите се износват при тяхната работа климатикът увеличава консумацията на електроенергия.  При констатиране на това може да започнете с  профилактика  от квалифицирани специалисти. Едно от извършваните действия при тази процедура е тестване на системата за грешки, проверка на фреон, проверка на свързването към ел. мрежата и връзките между електрическите компоненти на системата.  Тази процедура би трябвало да доведе до оптимизиране на консумацията на електроенергия. Но ако не забележите разлика в потреблението е индикация за износване на системата и евентуално скорошно дефектиране.

Възраст – Средният живот на добре поддържания климатик е приблизително 15 години, но тъй като производителите обикновено вземат данни от до 10-годишна работа на съответния модел е нормално след тази година да няма подробни данни. Обикновенно след 10-тата година климатиците започнат да губят ефективност. Технологията по производство на климатични системи непрекъснато се подобрява  през последните няколко години, така че често е по-разумно да се замени по-стара система, отколкото да се ремонтира. Въпреки че подмяната е инвестиция, тя ще се заплати в по-ниски сметки за електричество.

Влажност – Климатичната система не успява да изсушава достатъчно въздуха в помещенията. Това също е предпоставка за наближаване на края на функционалния живот системата.  Ако системата ви винаги работи в кратки цикли, тя вероятно е прекалено голяма за помещението. Преоразмерената климатична система, прекалено бързо достига зададените параметри, което не оставя възможност да се изсуши въздуха. Както знаем влажният въздух изисква повече енергия за достигане на определена температура. Освен това кратките интервали на работа са предпоставка за по високо натоварване на компонентите на ситемата при започване на работа и е предпоставка за ускореното им износване.

За да научите повече за живота и поддръжката на климатика, свържете се с „Деймос корект” ООД. От 1997 г. насам предлагаме качествени услуги в областта на ОВК.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *