Няколко  съвета за намаляване на сметката за електричество при ползване на климатик в летния сезон.

С настъпването на т.н. “истинско” лято нараства необходимостта от постигане на комфорт през горещите и влажни дни и нощи. Но постигането на такъв „лукс” може да ни струва  доста скъпо.

Предлагаме Ви следните няколко съвета, за да помогнем за намаляванe на тази сметка!

1.Ограничете пряката светлина.

Имате ли стаи, които не се ползват през деня, но се намират под пряка слънчева светлина?          В този случай е необходимо да бъдат спуснати щорите, респ. завесите през деня. Вечерта може да ги вдигнете, за да допуснете циркулация на свеж въздух в помещенията.  По този начин през деня ще понижите температурата в дома си с 3 – 4 градуса.

2.Използвайте вентилатор.

Много добър вариант за ползването им е в момента на първоначално охлаждане на помещението. Те имат малка консумация на електричество, но в комбинация с работата на климатика способстват бързото разнасяне на студения въздух.

3. Поддръжка на филтрите на климатика

В ежедневието си често пропускаме да почистим този елемент от климатичната система.

Колкото повече е замърсен филтъра с прах и всякакви други замърсявания,  толкова по-трудно ще се осъществява въздухообмена и ще се повиши консумацията на електроенергия. Препоръчително е да се почистват на около 20 – 30 дни работа.

4. Настройте „правилната” температура.

25 градуса е най-икономичната температура за поддържане от вашия климатик, като всяка степен на охлаждане може да увеличи потреблението на енергия с невероятните 10%!  Ако вашият дом е прекалено горещ и неудобен, охладете стаята на по-ниска температура за първите 30 минути и след това я променете до 25 градуса. Уверете се, че всички врати и прозорци са затворени, за да поддържате зададената стойност.

5. Изключете климатика

Ако ще отсъствате от дома си за няколко дни, не оставяйте климатика да работи, това е просто загуба на пари!  Възползвайте от възможността за контрол през интернет  с помоща на wi-fi модул, който се предлага за почти всички климатици на нашия пазар, а дори в някои от тях е     вграден.

6. Проверете енергийната ефективност на климатичната система.

Колкото по-висок е посоченият коефицент за енергийна ефективност SCOP/А+++; А++; А+ и т.н./,  толкова по-малко електроенергия ще ползва вашият климатик, което означава повече пари в джоба ви! Въпреки, че високоенергийно икономичните климатични системи са по-скъпи, то тази инвестиция ще бъде възвърната във времето под формата на пестене на електроенергия. При средна продължителност на живота на един климатик около 12-15 години, разликата може да ви спести значителна сума, особено ако е добре поддържана.

7. Избягвайте преносими климатици

Преносимите климатици не са най-енергийно ефективните в сравнение със сплит-системата, но ако сте в ситуация, в която монтажа на климатични инсталации не е възможен, важно е да обърнете внимание на посочените енергийни характеристики на преносимата система.

8. Централно охлаждане.

Ако имате канална климатична система, тогава е важно да програмирате опциите за зониране на помещенията да се използват само когато стаята е заета. Това ще ви спести много в потреблението на енергия

Регулирайте температурата, зависеща от сезона:

Настройте термостата между 24-26 ° C през лятото и 18-22° C през зимата.

Все още имате въпроси? Свържете се с нашия екип за допълнителни съвети съвети на www.deimoscorrect.com.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *