5причини, поради които се нуждаете от климатизация за вашия дом

  1. Влажността причинява щети на Вашият дом и обзавеждане.

Малки отклонения в температурата и влажността могат да причинят значителни  щети на Вашите вещи. Например кухненски шкафове, музикални инструменти е необходимо да се предпазват  от ниски и високи условия на влажност. Някои материали са много чувствителни към нея.

  1. Влажността внася нежелани гости в дома Ви.

Според някои изследвания инфектирането с прахови акари се излекува напълно, като се намали влажността под 50%. Освен това, високите нива на влажност увеличават органичното разпадане, което е предпоставка за развитие на гъбични бактерии.

  1. Влажността може да доведе до високи нива на токсичност във вашия дом

Това звучи заплашително, но е вярно: влагата ще извлече, някои токсини от мебелите в дома ви. Всъщност по-високите нива на влажност увеличават скороста, при които опасни химически елементи като формалдехид се извличат от вещите и се разнасят във въздуха.

Тези химически елементи се съдържат в много неща: дивани, лампи, метални предмети – все неща, без които е невъзможен съвремения живот. Така че, когато живеете в дом без климатик, рискувате, и е вероятно да погълнете повече от тях във вашия организъм.

Освен това много вредни за човешкото здраве бактериални форми се срещат на места с висока влажност. Например мухълът се нуждае от влага, за да расте и ако помещението е с високи нива на влажност, обикновено ще започнете да виждате спорите на плесените да се развиват доста бързо. Мухълът е вреден за човешкото здраве, тъй като много плесени могат да бъдат токсични за хората.

  1. Влажността може да доведе до заболяване.

В някои случаи здравословните проблеми са резултат от алергиите към повишените нива на замърсявания и вредители във въздуха, но много хора може просто да имат нормална човешка реакция към повишени нива на спори на мухъл във въздуха. Лекарите обикновенно препоръчват на пациентите си, които изпитват респираторни проблеми, да намалят влажността в дома си като най-оптималния вариант е с климатик.

  1. Влажността може да се отрази на настроението Ви.

В продължение на много години учените са твърдяли, че нивата на влажност са корелирани по някакъв начин с настроението. През 1975 г. Persinger et al. показва, че има значителна връзка между високите нива на влажност и ниското настроение.

В заключение можем да кажем, че влажността, ниска или висока, се отразява негативно върху човешкото здраве. Климатизаторите правят възможно контролирането на нейните параметрии по този начин позволяват да имате малко повече контрол над Вашето здраве.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *