6 грешки, които допускаме при ползване на климатикa

  1. Не се извършва професионална периодична профилактика.  

Необходимостта от тази операция ще осигури оптималното функциониране на системата.  Климатикът не може да се експлоатира, като обикновенно механично устройство. Нуждае се от  настройване, диагностициране на работни параметри, подмяна на няколко филтъра и почистване на замърсявания и прах, което ще ни накара да усетим максимална ефективност от работата му. При изпълнение на такава профилактика ще се елиминира риска от аварийни ремонти в бъдеще.

  1. Не се почистват наслагванията от мръсотия по външното тяло

Предпоставка от непредвидени ремонти на климатична инсталация са натрупванията на замърсявания. Проверката и отстраняването им ще предотвратят затруднената циркулация на въздушния поток. Особено важно е да се обърне внимание къде е разположено тялото, дали около него има растителност във вид на големи дървета, чиито листа вследствие на ветрове могат да причинят такива.

  1. Регулирате често температурните характеристики на работа.

Честата промяна на температурните параметри също води до влошаване на доброто функциониране на климатика. Това е предпоставка за проява на повреди. В случая се препоръчва да се избират автоматични настройки на задаване на температура. Има модели които са снабдени със специални сензори за човешко присъствие, като например „Mitsubishi Heavy Industries” – Серия „Diamond” които оптимизират работата на климатика в зависимост от избраният режим. Освен това се реализира и най – висока енергийна ефективност.

  1. Включване и изключване на климатичната инсталация.

Ако климатикът често се включва и изключва, може да причини бързо износване на основните му агрегати – вентилатор и компресор. Честото включване и изключване на климатичната инсталация води до прекомерно натоварване на устройството. За да се избегне този момент регулирайте оптималните температурни параметри посочено в т.3 по-горе.

  1. Не се почистват/заменят филтрите на климатика.

Редовното почистване на праховият филтър /мрежите/ и замяната на други филтри – алерген деактивиращ, фотокаталитичен и пр. след определен интервал е една на практика лесна операция, която ще ви даде възможност за дългогодишна и ефективна работа на климатичната система.

  1. Не ползвате климатика за много дълъг период от време.

Правилно е да го изключите, ако не го използвате. Но дългото неползване на климатика освен чисто физическия дискомфорт, който ще Ви донесе изразяващ се във висока/ниска температура в помещението, то ще бъде налице повишаване на влагата и вероятността от увреждане на обзавеждането и положените подови настилки. Наред с това е вероятността от запушване на системата, в резултат на което може да се наложи извършване на извънредни ремонтни операции.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *