Гаранционно и извънгаранционно обслужване

Гаранционното обслужване на високостенна климатична техника обхваща три годишен период, през който ние Ви гарантираме, че ще получите необходимото внимание при възникване на проблем с Вашата климатична техника, който ще бъде разрешен компетентно и възможно най-бързо.

Гаранционното обслужване на други инверторни /подови,касетъчни,колонни/ или мултисплит системи е отбелязано на гаранционната карта, която монтажният екип предава на клиента непосредствено след монтажа. Гаранционното обслужване изисква клиентът да предостави своята Гаранционна карта при извършване на сервизна дейност или профилактика на съответния климатик.

Работим само с оригинални резервни части. Необходимите компоненти за сервиз и замяна се доставят от официалните представителства на марките за България.

За нашите клиенти предлагаме и следгаранционно обслужване на климатичната техника на преференциални цени. Отнасяме се с необходимата сериозност при извършване на тази услуга. По този начин искаме да изразим уважение за доверието ви в „Деймос корект” ООД.