Какво представляват SEER и SCOP?

Според последните европейски изисквания за климатична техника се въвеждат нови класове на енергийна ефективност, след най-високият доскоро клас А, скалата е разширена с класовете А+, А++, А+++. Климатичните системи се оценяваха въз основа на коефицентите за трансформация (съотношението между консумирана и отдадена мощност ) на охлаждане и отопление-съответно -EER и COP. Вече се определя и сезонен коефициент на трансформация – съответно SEER ( на охлаждане) и SCOP (на отопление):
Климатикът е клас A+++,когато неговия SEER >8.5 , а неговия SCOP  >5.1
Климатикът е клас A++,когато неговия SEER >6,1 , а неговия SCOP  >4,6

Климатикът е клас A+,когато неговия SEER >5,6 , а неговия SCOP  >4,0

Каква е разликата между COP и SCOP?

Докато СОР (коефициент на трансформация) определя ефективността на климатика спрямо консумирана и отдадена мощност при отопление, SCOP (сезонен коефициент на трансформация) взима под внимание и следните аспекти: различните температури през четирите сезона, три климатични зони за ЕС в режим на отопление; режим на частичен товар; консумирана енергия при изключен термостат,  консумация в режим на готовност; нагревател на кратера – по този начин се определя енергийната ефективност при реалистична нормална употреба на климатична сплит система.

Горното е валидно и за разликата между коефициента на трансформация при охлаждане EER и сезонния SEER.

Според европейското законодателство картата на Европа е разделена на три типа климат: студен, умерен и топъл. Съответно това са Северна,Централна и Южна Европа.

Европейската директива ще засяга различно климатиците, според това в коя част на Европа работят,тъй като природата в различните климатични пояси оказва най-голямо влияние върху това, как и с каква мощност работят отоплителните уреди.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *