Кога тече вода от климатика?

Основните видове климатична техника работят в два режима-режим на отопление и режим на охлаждане.В зависимост от това, в кой режим е включен климатикът, по по-студения топлообменник е нормално да кондензира вода от околния въздух.

В режим на охлаждане е нормално по вътрешния топлообменник да кондензира вода и за тази цел е предвидено във всеки климатик под вътрешния топлообменник да има ваничка, в която се събира кондензиралата вода, а след това с помощта на дренажна тръба, поставена по време на монтаж, тази вода се отвежда на подходящо място. Когато обаче дренажния маркуч се запуши или вътрешното тяло не е идеално нивелирано е възможно тази вода да започне да тече вътре в стаята по стената. Когато ваничката на вътрешното тяло не е с необходимия наклон за нормално оттичане, е възможно в нея да се събира вода. Задържалата се там вода причинява образуване на мухъл и плесен и появата на неприятна миризма от климатика в режим на охлаждане. Отстраняването на миризмата и водата от ваничката се извършва от специализирана фирма чрез пълна профилактика на вътрешното тяло. Тя включва демонтаж, пълно разглобяване на вътрешното тяло и измиване с вода и препарати.

Някои модели климатична техника имат Режим по самопочистване. Режимът трябва да се пуска след режими на работа AUTO,COOL,DRY, за да се премахне влагата от вътрешното тяло и да попречи на растежа на плесени и мухъл. Важното за този режим е, че се извършва за около 2 часа и това не е функция за премахване на мухъл,микроби и мръсотия,които вече са полепнали по уреда.

В режим на отопление вода кондензира по външното тяло, но понеже в повечето случай температурата на външния топлообменник на климатик, работещ за отопление, е отрицателна, кондензиралата вода замръзва по самия топлообменник. Натрупването на прекалено много лед по външните топлообменници може да ограничи възможността на някой климатици да функционират добре и поради тази причина в микропроцесора, който управлява цялостната работа на всеки климатик е заложен специален алгоритъм за саморазмразяване.

Всеки климатик, работещ в режим на отопление, регулярно преминава в режим за размразяване за няколко минути, като няма общо правило колко време продължава той, защото различните климатици разполагат с различни алгоритми за размразяване.

Външното тяло на климатик също разполага с дрнажен маркуч и водата от режима на размразяване може да се отведе на подходящо място, но в климатични региони ,в които температурите на външния въздух се задържат трайно отрицателни, е по-добре да се избегне неговото поставяне. Причината е, че във него може да замръзне вода и той да се запуши. Така цялата вода ,отделена при размразяване на външния топлообменник, остава във външното тяло и в резутат на това той би могъл да дефектира и да е се наложи ремонт в най-студеното време.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *